Profielschetsen door Rob Lejeune

ISAID ELAZIZI

Had Said Elazizi geen financiële en familieproblemen gehad, dan was hij nu waarschijnlijk advocaat in Parijs geweest, waar hij studeerde, of in Maastricht, waar familie woont. Said (58) is in Marokko geboren, in Fez, zo’n 300 km zuidwest van het Rifgebergte. Na een degelijke voorstudie in Marokko vertrok hij in 1984 naar Parijs om daar een rechtenstudie te beginnen. Die studie rondde hij niet af. Daarna was hij 10 jaar lang huisschilder in Frankrijk.

In 1994 verhuisde hij naar Maastricht waar zijn vrouw al woonde. Zijn eerste woning lag in Malpertuis. Na een paar maanden betrok hij een woning in Wyck, waar hij 25 jaar leefde. Daarna verhuisde hij naar het Witte Vrouwenveld. In 1988 volgde de scheiding van zijn vrouw.

Vroeger was hij een sporter, die aan acrobatiek en basketbal deed. Nu zijn er lichamelijke problemen; hiervoor waren er al psychische problemen en familieperikelen, en was hij een tijdje depressief.

In Maastricht had hij verschillende baantjes, zoals productiewerk in de fabriek en huishoudelijk werk. Ook was hij actief in Maastrichtse fietsenstallingen. Zo werkte hij 3 jaar in de stalling op de markt.

Said is een mensen-mens. Dit is in het Werkhuis te merken, waar hij in de huiskamer een vriendelijke vaderfiguur is. Hij toont altijd respect naar anderen. Maastricht bevalt prima en hij is een goed geïntegreerde nieuwkomer, die nooit problemen met medemensen heeft. Hij neemt het leven zoals het komt. Hij voelt zich moslim. Al zes jaar heeft hij een volkstuintje. Wat hij doet in het leven, doet hij vol overgave. Hij gaat ervoor.