Onze vrijwilliger. Een aantal vrijwilligers komt hier apart in beeld.

In beeld: Willy Utens, de stabiele factor

Voor elk probleem is een oplossing. Zo staat Willy, 63 jaar, in het leven en in het vrijwilligerswerk dat hij uitvoert binnen het Werkhuis.

Willy is zijn hele leven al woonachtig in Maastricht en in zijn jonge jaren was hij al veel bezig met knutselen en dingen uitvinden. Dat is zijn hele leven zo gebleven.

Zo’n vier en een half jaar geleden is Willy bij het Werkhuis betrokken geraakt en is sindsdien niet meer weg te denken uit het Werkhuis.

In eerste instantie was hij aangenomen om reparaties in en rondom het gebouw uit te voeren, één dagdeel per week. Inmiddels is hij uitgegroeid tot een allround vrijwilliger die bijna de hele week aanwezig is. Hij bemant en is eindverantwoordelijke van de houtwerkplaats, zet s’ ochtends de eerste koffie en thee en sluit s’ avonds vaak ook af.

Verder heeft hij het interieur van het Werkhuis opgeknapt en helpt hij de andere ateliers door voor hen dingen te maken die zij nodig hebben bij hun creatieve bezigheden.

Zoals hij het zelf zegt;” ik ben iemand die bij elk probleem een oplossing zoekt. Of het nou op werkgebied, persoonlijk gebied, lichamelijk of sociaal gebied is”.

Willy kun je typeren als een rustige, bedachtzame, serieuze, oplossingsgerichte, vertrouwde en hulpvaardige vrijwilliger die zijn vele kennis graag overdraagt op collega-vrijwilligers en bezoekers. ” Leren en laten leren” is zijn motto. Het geeft zijn vrijwilligerswerk meerwaarde.

Willy komt graag in het Werkhuis en het zou bijna raar zijn wanneer hij er een dag niet is. Hij wil dingen blijven repareren, maar er zeker ook zijn voor de vrijwilligers en bezoekers. Om hen door zijn aanwezigheid bewust te maken hoe bijvoorbeeld om te gaan met het recyclen van materialen, maar ook met je eigen gezondheid en de sociale contacten die je opdoet in het Werkhuis.

Willy als gewaardeerde vrijwilliger geeft u graag stap voor stap uitleg over het “maak proces” en leert u bewust worden van uw eigen kennis en kunde.

Tekst: Jidske van de Klundert – Foto: Rob Driessen